BASEV Mütevelli Heyeti; pandemi dönemindeki tüm zor şartlara rağmen toplandı.
Pandemi gereği birkaç kez ertelenen Basım Sanayi Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti 2019 yılı olağan toplantısı; 27 Ağustos 2020 Perşembe günü saat 09:00’da BASEV Toplantı Salonu balkonunda yapıldı.
Toplantıyı BASEV Koordinatörü Yahya Tuncer GÖRGÜN açtı. “Basım Sanayi Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti 2019 yılı olağan toplantısını açıyorum. Sizleri; Türk Bayrağı’na saygıya, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu, Ebedi Başöğretmen ve Ebedi Başkomutan Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları ile tüm şehitlerimiz, vakfımızdan, sektörümüzden, sektör paydaşlarımızdan ve sektör okullarımızdan yitirdiğimiz tüm BASAEV Dostlarımızın manevi huzurunda saygı duruşuna ve İstiklal Marşı’mızı birlikte söylemeye davet ediyorum” dedi.
Ardından verilen tek önerge doğrultusunda; Divan Başkanlığı görevine Vakıf Onursal Başkanı Cemal Aysan ŞAKAR, Divan Başkan Yardımcılığı görevine Leman Pelin İREN ve Divan Sekreterliği görevine de Reşit Murat ŞAKAR oy birliğiyle getirildiler.
Divan Başkanı önce kendilerini divana layık gören BASEV Mütevelli Heyeti’ne divan adına teşekkür etti ve gündemi okuttu. Gündem, sırası ve divana toplantı tutanağını imzalama yetkisi verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.
GÜNDEM:
01. Yoklama
- Açılış ve saygı duruşu
- Toplantı divanının oluşturulması ve divana toplantı tutanağını imzalama yetkisi verilmesi
- Yönetim kurulu 2019 faaliyet raporu, vakfın ve iktisadi işletmenin gelir gider tabloları ve bilançolarıyla birlikte denetim kurulu raporunun açıklanması, görüşülmesi, ayrı ayrı oylanmak suretiyle yönetim ve denetim kurulunun ibrası.
- Vakfın ve iktisadi işletmenin 2020 yılının tahmini bütçesinin okunması, görüşülmesi ve oylanması.
- Mütevelli heyeti boşalan üyelikleriyle ilgili bilgilendirme, yeni üyeliklerle ilgili teklifler, görüşülmesi ve karara bağlanması.
- Dilek ve temenniler.
- Kapanış
Gündemin 4. maddesi gereği vakıf 2019 yılı faaliyet raporu Vakıf Koordinatörü Yahya Tuncer GÖRGÜN tarafından okundu. Bu toplantıda da her BASEV Mütevelli Heyeti toplantısında olduğu gibi başta vakıf kurucuları olmak üzere geçmişten bugüne kurullarda ve komitelerde görev yapmış tüm üyeler ile Mütevelli Heyeti üyeleri ve BASEV dostu sektör temsilcileri ve de BASEV sponsoru firmalara bir kez daha teşekkür edildi. Kurucu Başkan kimliğiyle yitirilen Merhum İsa TEMEL, Kurucu kimliğiyle yitirilen Merhum Atalay ERDOĞAN, Geçmiş Dönem Başkanı kimliğiyle yitirilen Merhum Mehmet Çınar ÖZELİTEZ, Mütevelli kimliğiyle yitirilen Merhum Atilla AKSOY, Merhum Ahmet DERELİ, Merhum Ahmet Ali GÖKÇEN, Merhum Cemal HALAMAN, Merhum Ümit Şafak OKAYGÜN, Merhum İshak TEMEL ve Merhum Nuray GÜNEY başta olmak üzere, ebediyete intikal etmiş, kurucu, mütevelli ve BASEV dostları da saygı, hasret ve rahmetle anıldı. “Vefa ve minnet duygusu düşüncesinden hareketle, kurucularımız ile vakfın sürdürülebilirliğine katkı sağlamış dostları hatırlamayı geleneksel hale getirmekten duyduğumuz onuru da sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyor, toplantıya; rahatsızlıkları sebebiyle katılamayan BASEV Mütevelli Heyeti üyelerimize de geçmiş olsun temennisiyle acil şifalar diliyoruz” denildi.
Ardından, vakıf ile iktisadi işletmenin gelir gider tabloları ve bilançolarıyla, denetim kurulu raporu da Vakıf Mali Müşaviri Üstün Ayhan ÜSTÜNDAĞ tarafından okundu; görüşmeye açıldı, görüş beyan eden olmadı, ayrı ayrı oylandı ve kabul edildi. Böylece Vakıf Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu ibra edildiler.
İbradan sonra Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin KAŞIKIRIK söz aldı.
“Sayın başkanım, mütevelli heyetimiz ve saygıdeğer BASEV dostları. Bugün, önceki toplantılara nazaran biraz daha farklı bir toplantı oluyor. Bu toplantıda, belki de hiç alışık olmadığımız bir konsept var. Ama şu bir gerçek ki vakfımız, her zaman vakfeden insanlarla bir araya geldiğini gösterdi. Koşullar ne olursa olsun, her koşulda çalışmaya devam edebileceğimizi ve ileriye dönük projelerin de devam ettiğini bir kez daha söylemek istiyorum. Vakıf koordinatörümüz çok güzel izah etti, 2019 yılı içerisindeki yaptığımız çalışmalardan bahsetti. Tabii ki 2020 ile üzerine koca bir 8 ay daha ilave ettik. Açıklanan faaliyetler 2019 yılının sonuna kadar olan çalışmalardı. Mart ayında olması gereken genel kurulda anlatmamız gereken çalışmalardı. O dönemden sonra önem arz eden bazı çalışmalarımız da tabii ki bir sonraki genel kurulda anlatılacak, Basım Dünyası dergisinde de bu çalışmalarımız yer alıyor. Bu dönem içerisinde 2020’nin başından bu yana yapılan en önemli çalışma bildiğiniz gibi COVID-19 ile alakalı mücbir sebebe dahil olmamızdı. Biliyorsunuz bugüne kadar sektörün pek fazla yerde adı anılmıyordu. Mücbir sebebe ilk olarak 8 sektör alındı, sonrasında 6 sektör daha ilave edildi. Bizim yönetim kurulu olarak 2019’un 9. ayında, sanki içimize bir şeyler doğdu, Sanayi Odası’na bizim sektörün daralmaya başladığını belirten uzun bir rapor da yazmıştık. COVID-19 ile beraber ilk 8 sektör mücbir sebebe dahil edildiğinde matbaacılık yoktu. Sanayi Odası Başkanı ve bizden sorumlu olan başkan yardımcılarının desteği ile matbaacılığı mücbir sebebe dahil ettirdik. Buna rağmen sektörümüzün içinde bulunduğu durumu en iyi sizler biliyorsunuz. Bununla beraber şimdi yeni bir projemiz daha var. Gelirler İdaresi Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve aynı zamanda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na da aynı yazılarımızı gönderdik. Uzun zamandan beri üzerine çalıştığımız bir konu, bu konuyla alakalı yönetim kurulundaki arkadaşlarımızın da çok önemli katkıları var. Umuyorum önemli ve iyi bir sonuç alacağız. Aldığımızda sektörümüzün kayıt dışı ekonomiyle alakalı yaptığı en iyi çalışma olacak ve sektörümüze de çok büyük artılar kazandıracağını düşünüyorum.
Bugün konsept olarak biraz farklı bir toplantı oldu. Bu sebeple de konuşmamı da kısa tutmak istiyorum. Bildiğiniz gibi birkaç kez yayınladık, İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla iki kez vakfımızın toplantı tarihi değişti. Bu kez de dernekler haricindeki vakıflara izin verildi. Biz de 31 Ağustos tarihinden önce kurul toplantımızı yapalım istedik. Ama bugün konuşmamın başında da söylediğim gibi hakikaten hangi koşullarda olursa olsun, vakfeden insanların vaktini de vakfettiğini görüyoruz. Özellikle ben sponsorlarımıza, öğretim üyelerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu zor günlerde sponsorlarımız, iki tane firmanın dışında bütün mütevellilerin de olduğu gibi desteklerini aynı şekilde devam ettirdiler. Vakfın ilerleyebilmesi için bu konuda bir sıkıntımız olmadı. Tüm burslar vakti zamanında verildi. Bazı yıllardan biraz fazla, geçtiğimiz yıldan biraz eksik sayıda öğrenciye burs verildi. Her şey yolunda, ümit ediyorum ki daha sağlıklı, hep birlikte ileriki günlere BASEV’i de kendimizi de taşıyabiliriz. Bu pandemi bittiğinde sektörün de bizlerin de profili nasıl olacak çok merak ediyorum. Ama en kısa sürede ortak aklı toplayacak; Zoom üzerinden toplantılar yaparak, fikirler toplayarak, geleceğe nasıl taşıyabiliriz kurgusunu yapmalıyız. Bunun ilk adımı da BASEV olarak İstanbul Sanayi Odası ile bir Zoom toplantısı yaptık. Bundan sonra da biz BASEV olarak yapacağız. Bu toplantılara katılım çok önemli ve özellikle de fikir beyan etmenizi rica ediyorum. Çünkü sektörü bir yerlere taşırken, en az hasarla ve mümkünse karlı çıkabileceğimiz bir noktaya getiririz diye düşünüyorum. Çok teşekkür ediyorum başkanım, saygılar sunuyorum.”
Konuşmanın akabinde, Basım Dünyası Dergisi’nin sürdürülebilirliğine katkı veren firma temsilcilerine BASEV Başkanı Sadettin KAŞIKIRIK tarafından teşekkür belgesi verildi.
Toplantıya katılamayan; Ofset Filmcilik ve Matbaacılık Sanayi Ticaret Anonim Şirketi, Mas Matbaacılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ve Şan Ofset Matbaacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Met Kağıtçılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Akalar Basım Ambalaj Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Güven Mücellit ve Matbaacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve Sappi İstanbul Kağıt ve Ticaret Limited Şirketi firmalarına huzurda teşekkür edilirken,
Acar Basım ve Cilt Sanayi Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Zekeriya ACAR, Ege Reklam Basım Sanatları Limited Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Sedat GÜVEN ve Toyo Matbaa Mürekkepleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi CEO’su Sayın Yakup BENLİ; BASEV Başkanı Sadettin KAŞIKIRIK’tan teşekkür belgelerini aldı.
Gündem gereği 2020 yılı tahmini bütçesi okundu, görüşmeye açıldı, görüş beyan eden olmadı ve oy birliğiyle kabul edildi.
Vakıf Koordinatörü; 2018 ve 2019 yılı olağan Mütevelli Heyeti toplantılarına katılmadıkları görülen; Mütevelli Heyeti Üyeleri; Cemalettin ÖZ, Özdemir KORKMAZ, Banu TUNÇBİLEK SANER, Mehmet Ali UZUN, Mehmet KARAGÖZ ve Tolga ORKAN’ın; Vakıf Senedi gereği, BASEV Mütevelli Heyeti üyeliklerinin kendiliğinden sona erdiğini, ayrıca 2019 yılı içerisinde Kazım Ruhi ŞAHİN, Murat ADA ve Aydın OKAY’ın da BASEV Mütevelli Heyeti üyeliğinden istifa ettiklerini açıkladı.
BASEV Yönetim Kurulu bu dönem aşağıdaki isimleri BASEV Mütevelli Heyeti Üye Adayı olarak önerdi.
Ramis TOPAL / Matsan Matbaa Cilt Malzemeleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi
Burcu KÖSEM / Dünya Eko Basın Yayın ve Dağıtım Sanayi Ticaret Anonim Şirketi
Derya MERTER / Karakter Color Anonim Şirketi
Kadir BABATAŞ / Aysan Matbaa Makine ve Malzemeleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi
Semih YALÇIN / Genpak Genel Ambalaj Üretim ve Pazarlama Anonim Şirketi
Güven Görkem SONAKIN / Teknova Matbaacılık Kimya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
Türker SAYILKAN / Türev Matbaa Malzemeleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi
Giray SİNANGİN / Sinangin Matbaacılık Ambalaj Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
Samet SOYLAR / Yuchisoft Software Technology
Volkan TOPLULAR / Ertop Matbaası
Yukarıdaki BASEV Dostları; Mütevelli Heyetine arz edildi, görüşmeye açıldı, görüş beyan eden olmadı ve bu gündem maddesi oy birliğiyle kabul edildi.
Toplantıya katılan Semih YALÇIN ile Samet SOYLAR’ın üyelik rozetleri Sadettin KAŞIKIRIK tarafından takıldı.
Dilek ve Temenniler bölümünde yeni Mütevelli Sayın Semih YALÇIN söz aldı.
“Değerli kardeşlerim, çok değişik bir ortamda bu kurulu gerçekleştiriyoruz. Ben de ileride hatıra olarak görünsün diye maskemi çıkartmadan fotoğraf çektirdim. Bir süredir vakfınızın çalışmalarını izliyordum. Çok da heyecan duyuyordum. Ancak başka derneklerde de aktif rol aldığım için aranıza katılamamıştım. Şimdi ise o sivil toplum kuruluşlarında görevlerim azaldı. Ama esas beni, değişim dönüşüm ile ilgili yaptığınız sempozyum çok etkiledi. Beraber dinlediğimiz o konuşmacıların, konuşmalarının videolarını talep ettim ve tekrar izledim. Kardeşlerim bu kadar büyük bir sempozyum olamazdı. ‘Değişmekten başka hiçbir seçeneğin yok’ diyen bu seviyede bir sempozyum görmedim. Karar verdim ki diğer derneklerdeki işlerim azalsın ve ben artık gelip sizin aranıza katılayım. Bugün kısmet oldu. Ben buraya bugün teşekkür etmeye de geldim. Bugün burada anlatılan her şeyi dergide okuma fırsatım da oldu ve hatta başkanımla bu konularda sohbet de ettik. Hepinizi kutlarım, hep beraber inşallah güzel şeyler yapacağız. Kardeşlerim şu anda söz almamın bir diğer nedeni de on gün önce radyoda duyduğum Gazi Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Bölümü Başkanı hocamızın konuşmasıydı. Hocamız diyor ki; arkadaşlar siz geziye gittiniz, düğüne gittiniz ama biz eve gidemiyoruz, biz köşeye sıkıştık. Bir sivil toplum kuruluşu olarak bu olaylar süresince aktivitelerde birçok konuşma yaptığımızı biliyoruz. 16 Mart’ta pandemi oldu, 24 Mart’ta biz Çapa Cerrahpaşa Hastanesi içinde gözlük ve siperlik üretmeye başladık. Bir sivil toplum kuruluşunun böyle olaylar sonrasında kaçının içinde aksiyon aldığı çok önemli. Bu konuda bir çalışma başlatılması lazım. Yani bu kadar sivil toplum kuruluşları 16 Mart sonrasında kaç günde harekete geçti. Deprem olunca kaç günde harekete geçeceğiz acaba? Bakın bu olayda da etkilediğim için bir not yazdım ve bu bende birikmiş bir nottu, Genpak olarak. İş yerlerimizdeki tedbirleri maske ile ve diğer önlemlerle tamamladık ama birçok şeyi gözden kaçırdık. Biz malzemeci olarak, malzemeyi kapıda teslim ederdik, onlar iyi ki de geldiniz derlerdi sırtımızı sıvazlanırdı ve giderdik. Ama şimdi öyle olmuyor. Geliyoruz, yeni normalleşme düzenine girdik diyoruz; depoya çıkar, üste imzaya çıkar, aşağıda depodaki şu kişiye git… Bu şekilde ek ihtiyaçlar ile yeni normalleşme döneminin tavırlarına dönüyoruz ve o arkadaş da bir daha bize gelmek istemiyor. Şimdi biz bütün irsaliyelerin üzerine bunu not olarak yazıyoruz.
Buradan okulların açılmasına geliyorum. Okulların 21 Eylül’de açılmasının sebebi benim. Ben daha evvel bunu böyle hissetseydim ve sizlere bunu duyursaydım, sizler de çare için çaba gösterirdiniz, belki okullar 21 Eylül’de değil 19 Eylül’de açılırdı. Bir eğitim sistemin ileriye doğru gitmesi, şu fabrikanın kapatılmasından daha önemlidir. Çünkü anneler işe gelemiyor. Yani kardeşlerim ben kendimi sorumlu tutuyorsam, ben kelimesinin yerine sizler de kendinizi koyun ve bu konuda bir daha düşünelim. İkinci adım da benzer diğer sivil toplum kuruluşlarına, kızmadan üzülmeden çaba göstermek. Ticaret Odası, Meslek Odası gibi kuruluşların hepsine yazdığım yazıyı gönderdim. Gelin arkadaşlar bunu bir daha düşünelim. Eğer biz 21 Eylül’de değil de 17 Eylül’de okulları açabilirsek, bilin ki burası çok daha iyi çalışacaktır. Biz daha rahat eve gidecek, daha güvenli çalışacağız. Hepinize saygılarımı sunarım.”
Bu konuşmanın ardından BASEV Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin KAŞIKIRIK bir kez daha söz aldı. Tüm katılımcılara teşekkür eden başkan, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı da kutladı.
Toplantı; Divan Başkanı Cemal Aysan ŞAKAR tarafından, bir sonraki toplantıda sağlık ve huzur içerisinde buluşabilmek temennisiyle toplantıyı kapattı.