İSO Orman, Kağıt Ürünleri, Mobilya ve Basım Sanayi Sürdürülebilirlik Yol Haritası Yayımlandı
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Sürdürülebilirlik vizyonu kapsamında yedincisini açıkladığı Orman, Kağıt Ürünleri, Mobilya ve Basım Sanayi raporuna göre sektör, malzeme ikamesi, yenilenebilir enerji kullanımı ve geri dönüşüm yoluyla iklim nötrlüğü hedefine katkıda bulunabilecek. Raporda sektörün, inovatif ürün, dijital altyapılara yatırım, iş birlikleri, artan geri dönüşüm, yeniden kullanım ve sürdürülebilir orman biyo-ekonomisinin teşvik edilmesi gibi yöntemlerle net sıfır karbon çözümlerinin en rekabetçi ve sürdürülebilir sağlayıcısı haline gelebileceğine dikkat çekildi.
Raporda ayrıca, karbon yutaklarını artırarak emisyon azaltımını destekleyen ve biyolojik çeşitliliği koruyan ormanların sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda yönetilerek ekolojik, sosyokültürel ve ekonomik dengeyi sağlayacak şekilde korunmasının oldukça önemli olduğu vurgulandı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) küresel iklim değişikliği ve Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi sürdürülebilirlik çerçevesinde uluslararası ticarette yaşanan yeni sistemleri göz önünde bulundurarak belirlediği Sürdürülebilirlik Vizyonu kapsamında 10 sektör için hazırladığı yol haritalarını açıklamaya devam ediyor. İSO, bünyesindeki 55 meslek komitesinin gruplandığı 10 ayrı sektör için küresel pazarda yüksek katma değer üretmek ve sürdürülebilirlik yetkinliklerini artırmak amacıyla hazırladığı rehberlerden yedincisini, Orman, Kağıt Ürünleri, Mobilya ve Basım Sanayi sektörü için açıkladı. İSO Orman, Kağıt Ürünleri, Mobilya ve Basım Sanayi sektörü raporu, söz konusu sanayi grubunun Meslek Komiteleri olan Orman Ürünleri Sanayi, Büro ve Mağaza Mobilyaları Sanayi, Ev Mobilyaları Sanayi, Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayi ve Basım, Yayın Sanayinin gelecek dönem sürdürülebilirlik çalışmalarına özel yol gösterici öncelikleri ve takip göstergelerini sunmak amacıyla hazırlandı.
Sektör, AYM kapsamında öne çıkan konulardan biri
İSO Orman, Kağıt Ürünleri, Mobilya ve Basım Sanayi sektörü raporunda, “Orman, Kağıt Ürünleri, Mobilya ve Basım Sanayi”nin karbonsuzlaşması ve iklim nötrlüğü hedefine yapabileceği katkının Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) kapsamında öne çıkan konulardan birisi olduğu belirtildi.
Raporda, Avrupa Birliği’nin yeni AB Orman Stratejisi (2030) ile 2030 yılı için AB Biyoçeşitlilik Stratejisi’ni temel alarak biyoçeşitliliğe, iklim hedeflerine ve güvenli geçim kaynaklarına katkıda bulunan ve döngüsel bir biyo-ekonomiyi destekleyen sağlıklı ve dirençli ormanların artırılmasını amaçladığı, stratejide, Avrupa ormanlarının korunması, onarımı ve sürdürülebilir yönetiminin yanı sıra henüz ele alınmamış dünya ormanlarına da odaklanıldığı hatırlatıldı. Yine AYM ile sürdürülebilir bir malzeme olan ahşap ve kağıt ürünlerine geçiş teşvik edilerek; sektöre özel yeni fırsatların da yaratıldığının altı çizildi. Ayrıca gıda maddelerinde üçte biri bulan israfa karşı bir önlem olarak, daha fazla ve daha uygun ambalaj kullanımının teşvik edilmesinin de sektörün lehine gelişmeler yaratacağı vurgulandı.
Raporda, Orman, Kağıt Ürünleri, Mobilya ve Basım Sanayi’nin malzeme ikamesi, yenilenebilir enerji kullanımı ve geri dönüşüm yoluyla iklim nötrlüğü hedefine katkıda bulunabileceği, araştırma, inovasyon, yeni teknolojiler, artan geri dönüşüm ve yeniden kullanım yoluyla sektörün net sıfır karbon çözümlerinin en rekabetçi ve sürdürülebilir sağlayıcısı haline gelebileceğine dikkat çekildi.
Ormanlar, karbon yutakları ile emisyon azaltımını destekliyor
Raporun Orman, Kağıt Ürünleri, Mobilya ve Basım Sanayi Sürdürülebilirlik Öncelikleri Çevre Üzerindeki Etkimizi Azaltmak bölümünde, söz konusu sanayi sektörünün AB’nin imalat Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’sının yüzde 7’sini oluşturduğu ve 3,5 milyon kişilik istihdam yarattığı kaydedildi. Ormanların, karbondioksiti atmosferden absorbe ederek depolayan karbon yutaklarını artırdığı, böylece emisyon azaltımını desteklediği ve ayrıca biyolojik çeşitliliğin korunması gibi birçok faydalı etki sunduğu belirtildi. Bu sebeple ormanların sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda yönetilerek ekolojik, sosyokültürel ve ekonomik dengeyi sağlayacak şekilde korunmasının oldukça önemli olduğu vurgulandı.
Aynı bölümde ayrıca Avrupa Kağıt Endüstrisi Konfederasyonu tarafından hazırlanan bir rapora göre, Avrupa ormanlarının ve ormana dayalı sektörün genel iklim katkısının, AB’deki tüm fosil emisyonlarının yaklaşık yüzde 20’sine tekabül eden, yıllık 806 milyon ton karbondioksit azaltımına denk geldiğine ve bu iklim faydalarının, fosil enerji kaynakları ve malzemeleri yerine; odun bazlı alternatifler kullanılarak genişletilebileceği bilgisine de yer verildi.
“Beceri açığı” ile mücadele etmek ve işgücünün yeni ihtiyaçlarını tanımlamak ön plana çıkacak
Raporda sektörün sosyal konulu sürdürülebilirlik önceliklerine Paydaşlarımız için Değer Yaratmak bölümünde yer verilirken ormana dayalı sektörün işgücü açısından demografik zorluklarla karşı karşıya olduğu belirtildi. Bugün ilkokula başlayan çocukların %65’inin henüz var olmayan tamamen yeni iş türlerinde çalışmaya başlamasının beklendiği vurgulanan raporda, sektörün beceri tutma kapasitesini ve çekiciliğini geliştirmesi gerektiğinin altı çizilirken oluşacak “beceri açığı” ile mücadele etmek ve işgücünün yeni ihtiyaçlarını tanımlamak için sektördeki teknolojik değişimi öngörmek ve iyi değerlendirmenin önemine değinildi. Çalışanlara yönelik uyum mekanizmalarının devreye alınmasının ön plana çıkacağının belirtildiği raporda yetenek yönetimi, sektörde yer alan çalışanlara güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları sunmak, sorumlu satın alma ve tedarik zinciri izlenebilirliği artırarak değer zincirindeki insan hakları ihlallerinin ve olumsuz çevresel etkinin önüne geçebilmek, operasyonel mükemmellik, çeşitlilik ve kapsayıcılık gibi başlıkların bu süreçte büyük önem taşıdığına da yer verildi.
Döngüsel ekonomi konusunda iş dünyasında farkındalık yaratılmasının önemi her geçen gün artıyor
Ekonomik konulu sürdürülebilirlik önceliklerin paylaşıldığı son bölümde ise paydaşlar açısından sadece konvansiyonel ürünler üzerinden yeni ürün tasarımları ve üretimleri gerçekleştirmenin yeterli olmadığı belirtildi. Raporda ürün geliştirme stratejisi oluşturulurken; sürdürülebilir tasarım, kaliteli ve pazarlanabilir, ancak daha az olumsuz çevresel etkiye sahip ürün oluşturma kavramları ön plana çıktığının altı çizildi. Bu çerçevede, sürdürülebilirlik için Ar-Ge ve inovasyon yatırımları ile sürdürülebilir ürün sunumunun önemli bir rekabet avantajı yaratmakla beraber birçok riski de bertaraf ettiğine değinilen raporda mevcut ekolojik ve ekonomik krizlerin bir dengeleyicisi olarak kabul edilen döngüsel ekonomi ve döngüsel iş modellerinin kaynak verimliliği üzerinden maliyet avantajı yaratılmasını desteklediğine de yer verildi. Ayrıca döngüsel ekonomi konusunda iş dünyasında farkındalık yaratılması, iş birliği ve etkileşimlerin çoğaltılması, üretim süreçlerinde etkinliğin ve verimliliğin arttırılmasının da her geçen gün daha da önemli hale geldiği vurgulandı.
Orman, Kağıt Ürünleri, Mobilya ve Basım Sanayi özelinde
Avrupa Yeşil Mutakabatı’nda Öne Çıkan Konular
- Sektöre karbonsuzlaşmayı sağlayacak inovatif ürün çalışmalarına odaklanılması,
- Üretimde yenilenebilir enerji kaynak kullanımının artırılması,
- Tedarikte bağımlılığı azaltacak dijital altyapılara yatırımın hızlandırılması,
- Hedeflere ulaşmada kolaylaştırıcı rol oynayacak iş birliklerinin oluşturulması,
- Döngüsel Ekonomi Aksiyon Planı (Circular Economy Action Plan-CEAP) kapsamında sektörün geri dönüşüm kapasitesinin artırılması,
- Dijitalleşme ve üretim süreçlerindeki verimliliğin artırılması,
- Üretimde tehlikeli kimyasalların kullanımının önlenmesi,
- AB Orman Stratejisi doğrultusunda ham madde tarafında sürdürülebilir tedarik zincirinin, sorumlu satın alma uygulamalarının ve uzun ömürlü ahşap ürünler için sürdürülebilir orman biyo-ekonomisinin teşvik edilmesi,
- AB Orman Stratejisi ile birlikte; biyoenerji için odun bazlı kaynakların sürdürülebilir kullanımının sağlanması.